"Hra o ženský dům"


Záznam happenigu "Hra o ženský dům".

Akce Happening s názvem „Hra o ženský dům“ se konala u příležitosti MDŽ a to v režii České ženské lobby – zastřešující 21 ženských organizací. Požadavek České ženské lobby: znovuzahájení diskuzí o možnosti navrácení ženského domu Ve Smečkách 26 (Praha 1).

8. březen jako Mezinárodní den žen (dále jen MDŽ) je stále v České republice provázen předsudky o právech žen, i o úloze tzv. ženských organizací. V posledních letech se nátlak na zrušení tohoto svátku z vysokých politických kruhů stupňuje. Po celém světě, stejně tak jako v ČR však stále existují důvody proč připomínat tento významný den a požadovat vyrovnání práv, povinností a přístupů žen a mužů.

Česká ženská lobby (dále jen ČŽL) u příležitosti nadcházejícího celosvětového svátku žen upozorňuje na řadu více či méně viditelných přetrvávajících nerovností mezi ženami a muži v české společnosti. Jsou to například: nižší mzdy pro ženy za stejnou práci, šokující nedostatek žen v nejvyšších politických grémiích ale v politice vůbec, minimum žen v řídících orgánech firem, přetrvávající násilí na ženách či obchod se ženami.

Jedním z viditelných a symbolických příkladů je i kauza Ženského domu Ve Smečkách 26. Tento dům vybudovaly z vlastních sbírek ženské spolky v předválečném Československu, jako kulturní středisko českých žen, jako místo shromažďování, vzdělávání, s restaurací i ubytovací kapacitou. U jeho základů stály takové osobnosti jako Charlotta Masaryková, Františka Plamínková, senátorka Růžena Vacková, předsedkyně Stavebního družstva, Milada Petříkové-Pavlíkové, architektka. Otevřen byl v roce 1938, ale už v roce 1942 padl pod nucenou správu okupantů. Téhož roku byla v době heydrichiády zavražděna Františka Plamínková, další aktivní ženy včetně Milady Horákové prošly koncentračními tábory. Jeho tragická historie pokračovala i po válce. Od roku 1945 až do září 1949 patřil dům krátce ženám, avšak v 1949 byla zatčena Dr. Milada Horáková i místopředsedkyně Ženského klubu českého Lola Hanousková a činnost spolku byla násilně ukončena. Dům Ve Smečkách 26 spadl v roce 1952 opětovně pod nucenou správu, tentokrát komunistickou, a v roce 1955 byl převeden do majektu státu, v roce 1992 pak do majetku hl.m.Prahy (MČ Prahy 1).

Po roce 1989 ženy opětovně sjednocené ve znovu založeném Ženském klubu českém, žádaly o navrácení domu do jejich vlastnictví. O té doby proběhla řada jednání od městské části až po kancelář prezidenta, bohužel bezvýsledně. V roce 1998 uspořádaly aktivistky happening za navrácení domu s názvem „Women´s street party“. Ve stejném roce petiční výbor Senátu uspořádal slyšení ve věci navrácení objektu ženským organizacím za přítomnosti zástupců MČ Praha 1, ve kterém vyjádřil vůli k navrácení domu. Konkrétní jednání s Městskou částí Praha 1 (Obecním úřadem Praha 1) však úspěšná nebyla.

text z oficiální tiskové zprávy

V rámci záznamu tohoto happeningu vznikly dva krátké sestřihy, které si můžete prohlédnout na serveru youtube.com a více informací se dozvíte na internetových stránkách pořádajících organizací.

sestřih 1


sestřih 2

Fórum 50%


proFem



feminismus.cz